Εγγραφείτε ως μέλος

Πήλινος Στόχος

Πρακτική Σκοποβολή

Σταθερός Στόχος

Πρόγραμμα Αγώνων

Τα αγωνίσματα του πήλινου στόχου (εκτός του Sporting) ανήκουν στα Ολυμπιακά αγωνίσματα.
Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται όλα τα αγωνίσματα σκοποβολής, όπου ο στόχος εκτοξεύεται από ειδικές μηχανές με μεγάλη ταχύτητα στον αέρα. Οι στόχοι του πήλινου στόχου είναι κατασκευασμένοι από υλικό όμοιο του πηλού και έχουν την μορφή δίσκου. Για κάθε δίσκο που ο αθλητής πετυχαίνει έστω να του αποκόψει ορατό κομμάτι κερδίζει ένα βαθμό.
Τα όπλα που χρησιμοποιούνται στον Πήλινο στόχο είναι λειόκανα τυφέκια κυνηγετικού τύπου, συνήθως αλληλεπίθετα (super poze).

Τα πιο διαδεδομένα αγωνίσματα σκοποβολής Πήλινου Στόχου στην χώρα μας είναι τα εξής:

 • Skeet
 • Trap
 • Double Trap
 • Sporting

Στα αγωνίσματα του Πήλινου Στόχου, οι αθλητές παίρνουν τη σκοπευτική θέση ανάλογα με το αγώνισμα (με το όπλο είτε επωμισμένο είτε με το κοντάκι στο ισχίο).

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ ΠΗΛΙΝΟΥ ΣΤΟΧΟΥ

 

 • Skeet (σκητ)
  Οι πήλινοι στόχοι (δισκάκια) απελευθερώνονται από μηχανές τοποθετημένες σε δύο αντίθετα τοποθετημένους πύργους - έναν χαμηλό δεξιά και έναν ψηλό στα αριστερά- στις άκρες ενός ημικυκλικού πεδίου βολής διαμέτρου περίπου 37 μέτρων. Το πεδίο βολής του Skeet αποτελείται επίσης από οκτώ (8) βατήρες- θέσεις, επτά περιμετρικά και ένας στο μέσο. Η διαδικασία περιλαμβάνει μονές και διπλές εκτοξεύσεις (ντουμπλέδες) από τους δύο πύργους. Οι αθλητές έχουν το δικαίωμα μιας βολής ανά στόχο. Ο σκοπευτής βρίσκεται με τα δύο πόδια εξ ολοκλήρου μέσα στα όρια του βατήρα με το όπλο σε θέση αναμονής, μέχρι να εμφανιστεί ο στόχος (δισκάκι), οπότε επωμίζει και πυροβολεί. το κοντάκι του όπλου σε επαφή µε το σώμα. Στην κατηγορία ανδρών οι αθλητές σκοπεύουν 125 δίσκους ενώ στην κατηγορία γυναικών 75. Οι 25 δίσκοι αναφέρονται και σαν "πούλα".
 • Trap (τραπ)
  Τα μηχανήματα που εκτοξεύουν τους στόχους βρίσκονται σε καταπακτές δεκαπέντε (15) μέτρα μπροστά από το σκοπευτή. Τα μηχανήματα είναι πέντε (5) με τρεις μηχανισμούς το καθένα και εκτοξεύουν δίσκους σε διάφορες γωνίες (δεξιά, αριστερά, επάνω) και διαφορετικό ύψος τροχιάς. Έξι (6) αθλητές κινούνται κυκλικά δεξιόστροφα, στους πέντε (5) βατήρες-θέσεις σκόπευσης. Οι πέντε αθλητές λαμβάνουν θέση στους βατήρες και ο έκτος περιμένει πίσω από τον αθλητή που βρίσκεται στον πρώτο βατήρα. Οι δίσκοι εκτοξεύονται με ταχύτητα, διανύοντας απόσταση περίπου 70 μέτρων ενώ το ύψος της τροχιάς τους κυμαίνεται από 2 έως 4 μέτρα. Οι αθλητές δε γνωρίζουν ποιος από τις τρεις μηχανισμούς σε κάθε θέση εκτοξεύει το δίσκο. Κάθε σκοπευτής έχει το δικαίωμα να πυροβολήσει δύο φορές σε κάθε δίσκο, εφόσον αυτός βρίσκεται στον αέρα. Κάθε σκοπευτής ρίχνει συνολικά 25 δίσκους (μία "πούλα"). Ένας αγώνας αποτελείται από ένα συγκεκριμένο αριθμό από πούλες.
 • Double Trap (διπλό τραπ)
  Είναι ίδιο με το απλό τραπ όμως σε κάθε θέση εκτοξεύονται δύο δίσκοι ταυτόχρονα. Η κάθε πούλα αποτελείται απο 50 δίσκους για τους άνδρες και 40 δίσκους για τις γυναίκες.
 • Sporting (σπόρτινγκ)
  Το Sporting προσομοιώνει τις βολές του κυνηγίου. Οι μηχανές τοποθετούνται έτσι ώστε οι δίσκοι να εκτοξεύονται είτε απομακρυνόμενοι από τον σκοπευτή είτε κατευθυνόμενοι προς αυτόν. Κάθε πούλα συνήθως αποτελείται από 25 δίσκους. Στο sporting o σκοπευτής μπορεί να βάλει ακόμα και σε δίσκο που κυλά στο έδαφος!

Βρείτε μας στο Facebook

Facebook Image

                                                            

Τελευταία Νέα

Αποτελέσματα αγώνα ...

 Με ...

2020-06-28 16:37:01

Αγώνας Sporting Compak ...

Για να ...

2020-06-27 17:16:18

Αναβολή λειτουργίας ...

Ο ...

2020-03-11 17:19:08

Πανελλήνια Νίκη του ...

Την ...

2019-10-01 12:54:50

Scroll to top